Ως «βασικό στοιχείο του ελληνικού προγράμματος» χαρακτήρισε την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ο επίτροπος, αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη.
Συγκεκριμένα, σε ενημερωτικό δελτίο της κ. Σπυράκη ο κ. Μοσκοβισί φέρεται να δήλωσε ότι «η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ είναι και θα παραμείνει βασικό στοιχείο του ελληνικού προγράμματος. Οι συζητήσεις όσον αφορά τα επόμενα βήματα και το χρονοδιάγραμμα βρίσκονται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα, με στόχο την άμεση επανέναρξη της διαδικασίας και τη διασφάλιση ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ με πλήρη διαχωρισμό της ιδιοκτησίας, με τη μικρότερη δυνατή καθυστέρηση».
Σύμφωνα με το ίδιο ενημερωτικό δελτίο, ο κ. Μοσκοβισί κάνει αναφορά και στο «ναυάγιο» της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη SOCAR, σημειώνοντας ότι «μετά από διαδικασία διαγωνισμού που διοργανώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2013 σύμβαση πώλησης μετοχών  και  συμφωνία μετόχων για την πώληση του 66 % των μετοχών στον ΔΕΣΦΑ, τον μόνο διαχειριστή συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και φυσικό μονοπώλιο, έναντι ανταλλάγματος ύψους 400 εκατομμυρίων EUR, στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν (SOCAR). Ωστόσο,  δεν πραγματοποιήθηκε η ολοκλήρωση της συναλλαγής , δεδομένου ότι δεν πληρούνταν όλες οι απαραίτητες κανονιστικές προϋποθέσεις».
Μάλιστα, ο Γάλλος επίτροπος φέρεται να τονίζει στην κ. Σπυράκη ότι «μετά από πολλές παρατάσεις της προθεσμίας και αρκετούς γύρους συζητήσεων τόσο η SOCAR όσο και η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσαν δημοσίως την αποτυχία και επικείμενη εγκατάλειψη της  συναλλαγής κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου 2016. Αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί ούτε καταγραφεί επισήμως από καμία πλευρά».